Strani

sreda, 23. januar 2013

Slavko Grum in Goga

DOPOLNI BESEDILO S PODATKI O AVTORJU IN DRAMI.

(1.) opus slovenskega dramatika in (2.) Slavka Gruma ni (3.),  vendar se je s to dramo v  (4.) dejanjih uvrstil v sam vrh slovenske (5.). Že v (spremnih opombah) avtor nakaže, da dogajanje ni (6.), ampak je mestoma celo (7.). Grumove dramske osebe so pretežno patološki (8.), katerih osrednji problem je neizživeta (9.)Tako (10.) in pesnik Klikot platonsko ljubi Hano in se boji (11.) stika z njo, uradnik Gapit pa se izživlja z (12.) Giselo. Glavni ženski lik Hana ni  (13.) problem, saj se jasno zaveda spolnega nasilja, ki ga je doživela v (14.) letih.Prebivalci Goge vsi željno pričakujejo (15.), ki naj bi jih (16.), to pa se ne more zgoditi, ker pri njih ni problem družba, ampak lastna (17.) Hana se sicer upre ponovnemu nasilnemu poskusu Preliha in ta celo izgubi (18.),  vendar pa epilog s ponovljenimi besedami, da "se (19.) ne pozabi nikoli" potrjuje,da se tudi Hana ne more rešiti preteklosti.  

5 komentarjev:

  1. PISATELJSKI opus slovenskega dramatika in EKSPRESIONISTA Slavka Gruma ni (3.), vendar se je s to dramo v DVEH dejanjih uvrstil v sam vrh slovenske DRAMATIKE. Že v (spremnih opombah) avtor nakaže, da dogajanje ni (6.), ampak je mestoma celo SIMULTANO. Grumove dramske osebe so pretežno patološki BOLANE, katerih osrednji problem je neizživeta SPOLNOST. Tako POET in pesnik Klikot platonsko ljubi Hano in se boji TELESNEGA stika z njo, uradnik Gapit pa se izživlja z LUTKO Giselo. Glavni ženski lik Hana ni VELIK problem, saj se jasno zaveda spolnega nasilja, ki ga je doživela v MLADIH letih. Prebivalci Goge vsi željno pričakujejo DOGODEK, ki naj bi jih SPREMENIL, to pa se ne more zgoditi, ker pri njih ni problem družba, ampak lastna NEIZŽIVETOST. Hana se sicer upre ponovnemu nasilnemu poskusu Preliha in ta celo izgubi ZAVEST, vendar pa epilog s ponovljenimi besedami, da "se PRVEGA ne pozabi nikoli" potrjuje,da se tudi Hana ne more rešiti preteklosti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pisateljski opus slovenskega dramatika in ekspresionista Slavka Gruma ni (?) , vendar se je s to dramo v dveh dejanjih uvrstil v sam vrh slovenske dramatike. Že v (spremnih opombah) avtor nakaže, da dogajanje ni (?), ampak je mestoma celo simultano. Grumove dramske osebe so pretežno patološki bolane, katerih osrednji problem je neizživeta spolnost. Tako poet in pesnik Klikot platonsko ljubi Hano in se boji telesnega stika z njo, uradnik Gapit pa se izživlja z lutko Giselo. Glavni ženski lik Hana ni družbeni problem, saj se jasno zaveda spolnega nasilja, ki ga je doživela v rosnih letih. Prebivalci Goge vsi željno pričakujejo dogodek, ki naj bi jih spremenil, to pa se ne more zgoditi, ker pri njih ni problem družba, ampak lastna neizživetost. Hana se sicer upre ponovnemu nasilnemu poskusu Preliha in ta celo izgubi zavest, vendar pa epilog s ponovljenimi besedami, da "se prvega ne pozabi nikoli" potrjuje,da se tudi Hana ne more rešiti preteklosti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pisateljski opus slovenskega dramatika in ekspresionista Slavka Gruma ni bogat , vendar se je s to dramo v dveh dejanjih uvrstil v sam vrh slovenske dramatike. Že v (spremnih opombah) avtor nakaže, da dogajanje ni v vzročnem zaporedju, ampak je mestoma celo simultano. Grumove dramske osebe so pretežno patološki izziv, katerih osrednji problem je neizživeta spolnost. Tako poet in pesnik Klikot platonsko ljubi Hano in se boji telesnega stika z njo, uradnik Gapit pa se izživlja z lutko Giselo. Glavni ženski lik Hana ni družbeni problem, saj se jasno zaveda spolnega nasilja, ki ga je doživela v rosnih letih. Prebivalci Goge vsi željno pričakujejo dogodek, ki naj bi jih spremenil, to pa se ne more zgoditi, ker pri njih ni problem družba, ampak lastna neizživetost. Hana se sicer upre ponovnemu nasilnemu poskusu Preliha in ta celo izgubi zavest, vendar pa epilog s ponovljenimi besedami, da "se prvega ne pozabi nikoli" potrjuje,da se tudi Hana ne more rešiti preteklosti.

    OdgovoriIzbriši
  4. Pisateljski opus slovenskega dramatika in ekspresionista Slavka Gruma ni (3) , vendar se je s to dramo v dveh dejanjih uvrstil v sam vrh slovenske dramatike. Že v (spremnih opombah) avtor nakaže, da dogajanje ni v zaporedju, ampak je mestoma celo simultano. Grumove dramske osebe so pretežno patološki bolane, katerih osrednji problem je neizživeta spolnost. Tako poet in pesnik Klikot platonsko ljubi Hano in se boji telesnega stika z njo, uradnik Gapit pa se izživlja z lutko Giselo. Glavni ženski lik Hana ni družbeni problem, saj se jasno zaveda spolnega nasilja, ki ga je doživela v rosnih letih. Prebivalci Goge vsi željno pričakujejo dogodek, ki naj bi jih spremenil, to pa se ne more zgoditi, ker pri njih ni problem družba, ampak lastna (7.). Hana se sicer upre ponovnemu nasilnemu poskusu Preliha in ta celo izgubi zavest, vendar pa epilog s ponovljenimi besedami, da "se prvega ne pozabi nikoli" potrjuje,da se tudi Hana ne more rešiti preteklosti.

    OdgovoriIzbriši